Boružės Septyntaškės ir Peliuko nuotykiai

  • Titulinis
  • Boružės Septyntaškės ir Peliuko nuotykiai

Vyniotinis „Šaka“

Sveiki! Kadangi susitinkime prieš didžiąsias metų šventes, tai ir mūsų virtuvėlėje tvyro šventinė nuotaika. Gaminsime desertą „Šaka“. Jis kilęs iš Prancūzijos ir vadinasi taip dėl to, kad yra panašus į medžio šaką (prancūziškai Bûche de Noël).

Biskvitui reikės:
4 kiaušinių (trynius atskirti nuo baltymų);
125 g cukraus;
60 g kambario temperatūros sviesto;
100 g miltų;
1 a. š. kepimo miltelių;
1 v. š. šalto vandens;
žiupsnelio druskos.

Kremui reikės:
100 g juodojo šokolado;
150 g kambario temperatūros sviesto;
200 g cukraus pudros.

Pirmiausia įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Didelę plokščią kvadratinę kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, dar patepame jį sviestu ir pabarstome miltais, kad biskvitas tikrai neprikibtų.

Į trynius beriame cukrų ir plakame elektriniu plaktuvu, kol kiaušiniai pabals, o cukrus ištirps ir nebesijaus smiltelių. Dedame sviestą ir dar paplakame. Beriame miltus, kepimo miltelius, pilame vandenį ir viską gerai išmaišome.

Švariai nuplauname plaktuvo šluoteles ir, įbėrę žiupsnelį druskos, iki standžių putų išplakame kiaušinio baltymus. Mentele krečiame trečdalį baltymų į tešlą ir atsargiai išmaišome. Paskui dedame dar trečdalį – vėl išmaišome. Galiausiai likusį trečdalį. Biskvito tešlą pilame į kepimo skardą, išlyginame ir kepame 12–17 minučių. (Kol kepa biskvitas, galima išplauti indus ir pasiruošti produktus kremui.)

Iškepusį biskvitą ištraukiame iš orkaitės, nuimame su
kepimo popieriumi nuo skardos. Kad šaltas biskvitas sukamas nesulūžinėtų, po kokių trijų minučių atsargiai suvyniojame kartu su kepimo popieriumi ir paliekame atvėsti.

Nedideliame puode užkaičiame šiek tiek vandens. Statome ant jo dubenį su laužyto šokolado gabalėliais (tik dugnas neturi siekti vandens) ir laukiame, kol ištirps. Tada nukeliame dubenį nuo puodo ir atidedame, kol prireiks.

Dubenyje elektriniu plaktuvu išsukame kambario temperatūros sviestą. Po truputį beriame cukraus pudrą ir plakame, kol kremas taps vientisas ir purus. (Galima naudoti ir paprastą cukrų, tačiau užtruksite maišydami, kad neliktų grūdelių.) Į kremą pilame lydytą šokoladą ir viską gerai išsukame.

Beliko mūsų pyragą paversti šaka. Atsargiai išvyniojame biskvitą, vidinę dalį ištepame kremu ir atsargiai suvyniojame, tik jau be kepimo popieriaus. Dedame vyniotinį ant didelės lėkštės arba lentelės. Nupjauname vieną gabaliuką įstrižai ir atidedame – tai bus mūsų šakelė. Šaką kruopščiai mentele aptepame kremu. Ant viršaus dedame šakelę, ją taip pat aptepame kremu. Kad būtų panašu į medžio žievę, subraižome kremą šakute. Dedame vyniotinį į šaldytuvą, kad sustingtų kremas. Geriausia, jei išeina palikti per naktį. Prieš patiekiant reikėtų apibarstyti cukraus pudra ir papuošti: sausainiais-grybukais, šviežiomis uogomis ar tiesiog tikrais kankorėžiais.

Gal pyragas ir atrodo sudėtingas, tačiau iš tikro gaminti jį lengva. Net jei biskvitas nelabai pavyktų, pavyzdžiui, sulūžinėtų – vis tiek tepsime kremo sluoksnį, tai nieko ir nesimatys.

Tad skanaus ir gražių švenčių!


Prenumeruok
Užsiprenumeruok – ir „Bitutė“ atskris tiesiai į tavo namus!
Prenumeratą  įsigyti galite išties paprastai – internetu arba nuėję į bet kurį Lietuvos pašto skyrių. O subūrusiems prenumeratorių komandą, dar pritaikysime ir nuolaidą!

Plačiau
Kontaktai

VšĮ Bitutės žurnalas"
Adresas: Pilies g. 8
LT-01123 Vilnius

Redakcija
Viršupio g. 5
LT-01215 Vilnius
Mob. tel. 8 615 37708
El. p. redakcija@bitute.lt

Naujienos
informacija ruošiama
Mūsų draugai
Naudinga

Kaip prenumeruoti?